CARA ONLINE SHOPPING DI 1688.com

Apa beza 1688 dengan Taobao ni ?🤔 1688.com lebih tertumpu pada B2B macam business to supplier. Untuk yang nak buat business beli barang borong ni lebih sesuai guna 1688 sebab dekat Taobao pun mostly seller beli barang dekat 1688. Anda boleh compare harga 1688 jauh lebih murah dari Taobao. 

Kalau beli barang dari China ni sebenarnya memang kena ada agent yang boleh handle uruskan barang anda dari China ke Malaysia. CIEF WORLDWIDE SDN BHD merupakan agent yang boleh dipercayai dan profesional 👍😁🚢✈

Tutorial ini step guna sistem CIEF LITE dan Sistem Pertukaran (Exchange System) untuk buat payment. Kalau nak bayar dengan supplier China ni kena dalam matawang RMB so kami akan tukarkan payment anda dari matawang Malaysia MYR ➡ RMB China ☺ 

Langkah 1 : Layari website 1688.com di Google. Anda boleh translate bahasa yang anda ingin dengan gunakan google translate so anda akan faham dengan mudah.

Alibaba Website Picture

Langkah 2 : Anda perlu Sign In (kalau anda sudah ada akaun Taobao/1688). Jika anda belum lagi register akaun and takde akaun Taobao, anda klik pada “Sign Up For Free”.

Alibaba Website Log In Page

Langkah 3 : Selepas dah register/sign in akaun, anda boleh search barang yang anda nak beli di “Search Product/shop/brands“. Sebelum anda beli barang, anda perlu pastikan seller itu adalah trusted seller. Anda juga perlu sentiasa baca product detail sebelum beli.

Bagaimana nak tahu tahu trusted seller/shop dekat 1688.com? Anda klik pada link blog ni untuk tahu lebih lanjut Tips pilih seller di 1688

**** Salah satu tips nak pastikan seller/shop itu bagus ialah ada logo “Bull’s Head” Powerful Merchant Logo

The details of how to choose powerful merchant

Langkah 4 : Selepas anda sudah pilih jenis saiz, warna dan kuantiti, anda klik pada “Order Now” atau kalau anda ada nak beli barang lain lagi, anda klik pada “Add Receipt” . Pastikan anda baca details product sebelum order ya

The details of how to purchase goods

Langkah 5 : Sekarang anda perlu pergi ke akaun CIEF LITE  (pastikan anda sudah register) untuk dapatkan alamat warehouse. Anda perlu isi Shipping Address mengikut maklumat yang di berikan di akaun CIEF LITE bahagian Warehouse Adress.

The details of shipping address
The details of warehouse address
***Anda copy&paste sahaja alamat warehouse CIEF Lite di ruangan shipping adress 1688
The details of fill in shipping address
****Anda jangan lupa klik pada "set as default* dan klik box orange tu (kalau translate "confirm receipt information") kalau tak klik nanti tak dapat proceed payment.***Pastikan alamat anda dalam bahasa cina untuk mudahkan supplier.

Langkah 6: Pembayaran pada 1688 sentiasa adalah masalah yang sukar. Alipay-pay-on-behalf nampaknya merupakan cara yang paling mudah untuk membayar, tetapi tidak semua agent boleh menawarkan invoice pembelian, dan terdapat sekatan pada kekerapan dan saize pembayaran. CIEF sentiasa mencadangkan kaedah” Bank Transfer”, tetapi cara ini tiba-tiba berhenti berfungsi sejak akhir tahun. Isu ini dialami oleh ramai orang. Anda masih boleh memilih untuk menggunakan “Bank Transfer” jika ia masih menjadi pilihan. Anda boleh membayar dan mendapatkan invoice pembelian dengan mudah untuk audit perniagaan anda dengan mengikut arahan dalam panduan video CIEF.

Jika anda tidak boleh memilih “Bank Transfer”, boleh cuba bertukar kepada Pembayaran 1688 CIEF yang baharu sekarang. Sudah tentu, anda masih perlu mendaftar sebelum menggunakan perkhidmatan ini. Selepas berjaya mendaftar, pastikan anda telah menyerahkan Dokumen Pengenalan. Sebagai pengguna baharu, anda harus membaca peraturan dan mengaktifkan perkhidmatan untuk menggunakan Pembayaran 1688.

  1. Pengesahan nama sebenar diperlukan untuk Alipay, yang mesti dipautkan ke akaun 1688.
  2. Anda perlu memilih “secured transaction” semasa membuat pembayaran.

Pembayaran 1688 adalah servis yang baharu diberikan oleh CIEF. Perkhidmatan ini adalah kaedah pembayaran yang disahkan pada platform 1688, yang benar-benar sah.

Boleh, tetapi anda perlu menghubungi perkhidmatan pelanggan dan mereka akan memberi anda penyelesaian.

CIEF提供马币转换人名币

Satu Hari Ke Akaun dan Tiga Hari Ke Akaun seperti yang ditunjukkan di atas adalah masa transaksi boleh dilakukan, tetapi hanya untuk perkhidmatan “Bank Transfer”. Perkhidmatan ini akan tersedia di sebelah kiri anda sebaik sahaja anda berjaya mengaktifkan Pembayan 1688. Kemudian, selepas memilih Pembayaran 1688, masukkan jumlah pemindahan. Sekali lagi, hanya perlu mengisi data yang diperlukan dalam sistem, dan mengesahkan bahawa jumlah yang diberikan adalah sah. Anda kemudian boleh melengkapkan pembayaran RM dan teruskan.

Pekerja CIEF akan menghubungi anda dan meminta TAC log masuk kali pertama jika mereka mengakses akaun 1688 anda buat kali pertama. Sebaik sahaja mereka membuat pembayaran untuk anda, mereka akan memberikan resit melalui sistem, seperti yang dilihat dalam imej di bawah, dan penjual anda akan mula menghantar item tersebut.

Langkah 7 : Apabila seller mula menghantar barangan, anda boleh mengisi maklumat penghantaran.

Pergi ke laman utama “Member Center“, pilih “Arrange Shipping” dan kemudian hantar, jadi maklumat penghantaran akan telah disimpan, seperti yang ditunjukkan di bawah:

Tip: Selepas dihantar, anda masih boleh menambah barangan/bungkusan lain pada masa akan datang jika anda mahu.

Arrange Shipping Details

Apabila semua barangan tiba di warehouse, pilih barangan yang perlu disatukan, seperti yang ditunjukkan di bawah

The updated details of product order

Pilih penghantaran udara atau laut, dan lain-lain.

select the suitable shipping method

Selepas memilih perkhidmatan, anda mungkin perlu menunggu pekerja warehouse menimbang dan mengira yuran penghantaran.

Picture of the details of the delivery order

Setelah pemberat selesai, waktunya untuk membayar yuran penghantaran~

Sesiapa yang mempunyai baki yang mencukupi dalan akaun dapat membayar yuran penghataran secara langsung~

Anda juga boleh pelayar [Order Procedures] untuk mengetahui lebih lanjut mengenai prosedur berkaitan tambah nilai.

The details of order procedures

Selepas pembayaran selesai, tunggu warehouse mengatur penghantaran~

Langkah 8 : Anda boleh mengesan status terkini bungkusan/produk dengan mengklik “My Account” di sudut kanan atas dan klik “Order History“. 

Tutorial of Order History

Bila dah dapat barang yang anda beli, jangan lupa untuk klik pada Recieved supaya kami dapat tahu barang anda sudah selamat sampai 👍😊

Suka nak ingatkan pada anda bahawa CIEF Worldwide Sdn Bhd merupakan syarikat logistik yang menawarkan perkhidmatan commercial shipping yang dapat membantu anda menguruskan import barang anda dari supplier China. Jadi, tunggu apa lagi.. Jom daftar dengan kami, Klik Daftar Akaun Anda boleh gunakan perkhidmatan kami bila-bila masa sahaja 😁