7 Kelebihan B2B Sea Shipping

Sekarang ramai orang dah mula beli barang dekat Cina kan? Tapi macam kita nak shipping barang dari Cina? Setengah orang akan cari syarikat penghantaran barang. Tapi adakah anda tahu shipping ni ada banyak jenis seperti air freight. sea freight. container freight dan lain-lain. Pada blog sebelumnya saya ada explain pasal Taobao Shipping VS Komersial, “Taobao Shipping VS Komersial”

Okay kali ni saya akan terangkan lebih dalam kelebihan B2B Sea Shipping :

1. Kepantasan (Speed)

Soalan yang selalu customer akan guna mesti “cepat tak barang sampai kalau guna sea shipping ni?” “perkhidmatan b2b sea shipping syarikat ni laju tak sampai?” Tak juga… anda kena tahu sea shipping ni ambik masa 15-18 hari atau lebih untuk hantar barang anda. Apa yang saya boleh katakan commercial shipping punya benefit ni kepantasannya semasa barang sampai di warehouse tu barang akan terus atas kapal.

 Jadi, kepantasan Taobao Shipping  ambik masa 5-10 hari disebabkan mereka ada proses “packing warehouse” untuk collect barang, bungkus balik barang dalam kotak yang lebih besar dan kemudian barang itu akan dihantar ke “Shipping Warehouse” untuk di bawa ke Malaysia. Jika supplier anda delay hantar brang ke warehouse, barang anda yang lain juga akan stuck dekat warehouse (kalau anda beli banyak barang) dan tempoh masa nak ship out barang tu akan slow.

Untuk Komersial shipping takde proses “packing warehouse” macam Taobao Shipping so barang akan dimasukkan degan segera. Jadi, kepantasan proses ni kelebihan commercial shipping la. Ini bermaksud bahawa kami akan menghantar barang ke Malaysia ketika warehouse menerima barang tersebut. Kemudian, pengimport dapat menerima barang dalam jangka waktu lebih singkat.

2. Harga 

Harga “Taobao Shipping” biasanya akan lebih mahal, sebab “Taobao Shipping” akan melalui proses “packing warehouse”. Kerana sewa gudang dan kos tenaga kerja akan menjadikan kos perkhidmatan secara amnya meningkat 20% hingga 50%. Kos perkhidmatan akan lebih tinggi daripada “commercial shipping”.

Orang yang dah selalu guna “Taobao” untuk beli barang mesti tahu harga penghantaran dikira dengan “berat”. Berapa KG yang anda beli, berapa kos yang perlu anda bayar.

Harga penghantaran “commercial shipping” berbeza. “commercial shipping” menggunakan jumlah CBM untuk mengira harga penghantaran. Sebagai contoh, jika anda ingin mengimport 50 dozen pasang baju sejuk tebal, sepasang baju sejuk tebal akan lebih berat daripada baju sejuk biasa. kalau anda fikir betul-betul jika anda guna Taobao Shipping untuk shipping barang, jadi berapa yang harus anda bayar untuk 600 pasang.

Walau bagaimanapun, penghantaran Komersial akan mengira harga penghantaran dengan kaedah  CBM barang . Walau berapa banyak berat yang anda import, kami hanya mengira CBM barang. Oleh itu, anda dapat sedar dimana harga commercial shipping ni lebih murah.

3. Operasi

Toabao Shipping ada proses “packaging”, jadi pembeli perlu bagi tracking number untuk mengenal pasti barang mana yang perlu packing bersama, so operasi akan menjadi agak rumit. Setelah beli barang tersebut, pembeli harus tunggu seller menyiapkan barang untuk pengiriman, kemudian seller dapat memberikan tracking number kepada pembeli, kemudian mereka akan order satu persatu ikut tracking number yang diberi.

Selepas customer order, perlu memberitahu warehouse tracking number yang mana perlu yang perlu packing bersama dan mana yang tidak, dan kemudian proses order. Oleh itu, “Taobao shipping” memerlukan pembeli memproses pembayaran secara online sebelum load barang. Sekiranya anda terlupa membayar, barang anda akan stuck dekat proses itu dan tidak dapat proses langkah operasi pemuatan seterusnya dan itu sudah pasti akan melewatkan tempoh masa operasi.

Untuk penghantaran komersial, prosesnya agak mudah. Pada awalnya, mereka akan memberikan “shipping mark” kepada pengguna mereka, pengguna hanya perlu mengirimnya ke pembekal untuk ditampal “shipping mark” pada kotak barang sebelum mengirim barang ke gudang. Setelah menampalnya, barulah dapat menghantar barang ke gudang. Apabila gudang menerima barang, gudang akan langsung mengatur barang ke dalam kontena dan menghantarnya ke Malaysia.

4. Invois 

Untuk invois, terdapat penggunaan yang berbeza untuk pengguna individu dan pengguna komersial. Barang import pengguna komersial dari China akan memerlukan “Tax Invoice” untuk tujusn audit atau report income tax. Tax invoice dibahagikan kepada invois cukai barang dan invois cukai shipping fee

Biasanya, “Taobao Shipping” fokus kepada”retail seller(runcit)”. Mereka akan mengimport beberapa barang isi rumah dan bukannya secara borong. Jadi, mereka tidak memerlukan Tax Invoice. Oleh itu, pengguna komersial dapat mengimport barang borong mereka melalui “commercial shipping”, kerana “commercial shipping” dapat memberikan tax invoice kepada pengguna komersial . Dengan cara ini, masalah invois cukai tidak akan menjadi masalah bagi pengguna komersial.

5. Sokongan Profesional

Sekiranya anda pengguna komersial dan perlu membeli secara muatan penuh barang komersial, anda mungkin memerlukan beberapa bisnes advice. Penasihat profesional dapat menolong anda mendapatkan barang dengan mudah.

  • Istilah Import : Exwork, FOB, CIF, CNF, DDP, DDU…
  •  Transfer Channel: Apa yang harus saya lakukan jika tidak ada no akaun Bank China atau Alipay? (Gunakan “Exchange System 2.0” untuk menukar RMB menjadi pembekal dengan mudah)
  • Bagaimana kadar exchange lebih efektif? (Log masuk “Exchange System 2.0” kami dan sistem akan diperbaharui secara berkala setiap hari.
  •  Permit import tertentu diperlukan untuk mengimport barang ke Malaysia seperti SIRIM, MITI, ST, CIDB…

Perkhidmatan ini umumnya hanya syarikat “commercial shipping” yang dapat sediakan professional support, anda boleh bertanya dengan perkhidmatan pelanggan untuk mendapatkan lebih banyak maklumat.

6. Kadar Pertukaran

Taobao shipping ni lebih fokus kepada peruncit atau household je , dan mereka perlu menggunakan “Alipay” untuk melakukan pembayaran. Jumlah pembelian adalah kecil, jadi kadar pertukaran RMB relatif rendah. Tetapi dibandingkan dengan syarikat “commercial shipping”, mereka mempunyai nilai tukar yang jauh lebih tinggi daripada 30-40%. lebih sesuai bagi pengimport untuk mengimport barang.

7. After-sale service

Pengguna Taobao ini kebanyakkannya daripada retail customer jadi customer flow lebih tinggi. Tapi kekurangannya bila after-sale. contohnya,  anda menggunakan perkhidmatan penghantaran syarikat ini untuk membeli barang di Taobao pada masa tu, dan andai kata anda nak beli barang lain next time…agak sukar untuk cari balik company shipping yang anda gunakan sebelum ni so kat situ anda dah confuse end up anda mungkin lupa syarikat mana yang anda gunakan sebelumnya.

Oleh itu, anda akan pilih shipping company lain untuk next pembelian. Mungkin juga disebabkan syarikat-syarikat ini sering menunjukkan syarikat mereka sendiri di Internet, membuat anda beralih untuk menggunakan perkhidmatan penghantaran syarikat lain kerana anda akan merasakan bahawa tidak ada perbezaan yang mana satu untuk digunakan. So, dari situ sebenarnya anda mengalami masalah after-sale servis

Pelanggan utama “commercial shipping” lebih cenderung kepada pengguna komersial kerana ada sebab yang berbeza yang menyebabkan pengguna komersial lebih suka menggunakan syarikat commercial shipping yang sama kerana memudahkan after-sale service. Secara amnya, perkhidmatan pelanggan commercial shipping akan lebih aktif, jadi biasanya melakukan pekerjaan yang lebih baik dalam after-sale service.

Inilah 7 kelebihan “penghantaran komersial” . Setelah membaca ini, anda telah tahu bahawa kami lebih menyasarkan pengguna komersial. Untuk pengguna komersial yang perlu mengimport barang secara borong ke Malaysia!.

Akhir sekali, suka nak ingatkan anda  kami merupakan syarikat commercial shipping bahawa yang dapat memberikan perkhidmatan berkualiti dan terbaik kepada anda, iaitu Shipping, Pembayaran, dan Invois.

Sebelum itu, jika anda belum mendaftarkan akaun. Sila klik – Daftar Akaun. Anda boleh menggunakan perkhidmatan kami bila-bila masa.💁https://www.cief-malaysia.com/register-page_2/

Leave a Reply

Your email address will not be published.