Macam mana nak periksa HS Code?

 Dalam artikel sebelum ni, saya ada terngkan pada anda tentang apa itu HS Code. Kami selalu dapat pertanyaan dari customer, macam mana nak periksa HS Code barang dengan betul dan dekat mana kita boleh dapatkan HS Code tu. Hari ini saya akan terangkan tentang caranya nak cari komoditi HS Code. 

Cara 1 : Tanya dan hubungi syarikat pengangkutan yang anda pilih

Selalunya agent syarikat pengangkutan akan bantu anda untuk uruskan proses dan prosedur import ni dan syarikat kami CIEF juga begitu. Kalau anda guna perkhidmatan  Full-Container Load (FCL), anda akan kena berurusan dengan pelepasan kastam, anda hanya perlu sediakan maklumat lengkap berkenaan komiditi, nama dan perkara yang berkaitan. Kami hanya akan caj anda termasuk tariff fan cukai yang berkaitan tanpa pertambhanan caj.  

1st step: Layari website CIEF, Klik  Full Container Load (FCL) price , isi nama dan nombor telefon anda. Untuk memudahkan pihak customer service untuk faham permintaan anda dengan cepat, anda perlu sediakan maklumat dan dokumen yang diperlukan. Customer service kami akan hubungi anda dan memberikan cadangan yang terbaik untuk import Full Container Load (FCL) 

Layari website CIEF dan klick FCL price

 

isikan maklumat yang diminta oleh CIEF

 Cara 2 : Pergi ke portal rasmi JKDM (Jabatan Kastam Diraja Malaysia)

Cara lain yang mudah untuk cari komiditi HS Code di Google. Kalau nak tahu lebih lanjut mengenai HS Code, anda boleh layari Jabatan Kastam Diraja Malaysia . Walau bagaimanapun, anda perlu take note HS Code di portal rasm itu hanya untuk rujukan sahaja dan kadang-kadang ada orang cari HS Code tidak tepat. CIEF boleh bantu anda untuk cari maklumat berkenaan dengan HS Code di Portal Rasmi JKDM dengan tepatdengan lebih tepat. 

1st step: layari portal rasmi Royal Malaysian Customs Department

Layari portal rasmi Royal Malaysian Customs Department

2nd step: Selalunya kami akan guna “PKD 2017” untuk cari jenis cukai. Kata kuncinya adalah 4 digit dalam HS Code pada barang anda dimana dah internationally unifed. Anda boleh dapatkan 4 digit ini di Google dengan search HS Code barang anda. Ini adalah contoh, 4 digit HS Code ialah 4202, masukkan maklumat yang diperlukan dan klik Search. 

cari jenis cukai

3rd step:  Sekarang, kita akan dapat HS Code dengan tepat. Seperti yang saya mention tadi, HS Code di portal rasmi itu hanya untuk rujukan, tidak jamin HS Code itu sesuai dengan komiditi anda. Jadi saya sarankan anda semasa anda menggunakan Full Container Load (FCL) dan Less Container Load (LCL), anda hubungi kami dahulu supaya kami boleh bantu anda dan konsult anda dengan lebih tepat.

Dapat HS Code dengan tepat

So, macam itu lah cara kalau pengimport nak cari dan tahu mereka punya HS Code. Jika anda ingin menggunakan servis FCL dan LCL dari CIEF Worldwide SDN BHD anda jangan segan-segan hubungi kami ye, kami akan bantu anda 😊

Sertai kami dengan daftar akaun 👉🏼 Daftar Akaun

Consolidation service: Airfreight, sea freight small parcel, sea freight big parcel 👉🏼 CIEF LITE

Sea shipping service: Full Container Load (FCL), Less than Container Load (LCL) 👉🏼 CIEF

 

2 comments on “Macam mana nak periksa HS Code?

  1. If we already know the HS code and the code is under the authority of Ministry of Home Affairs, how would we proceed?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *