Barang yang tak boleh import dari China

Adakah anda tahu jenis barang yang boleh diimport dan ada yang tak boleh diimport dari China? Pada perkongsian blog kali ni saya akan terangkan pada anda jenis barang tersebut.

1. Barang yang kurang dari 3CBM yang boleh diimport

“What? These things can be imported? I didn’t know that!” “I don’t know, I was shocked! Ada tak terfikir barang yang anda rasa tak boleh import tapi sebenarnya boleh je import dari China tapi kena ada syarat lah. Syaratnya ialah barang tu mestilah kurang dari 3CBM (length x height x width). Mari kita lihat barang yang macam mana.

Chemical Powders or Powder Raw Materials daripada kilang boleh diimport tetapi kena kurang datri 3CBM dan powder tu bukan jenis mudah terbakar.

Cecair (liquid) macam soda, yougurt , printer ink tu semua boleh import. Tapi kalau bahan cecair yang mudah terbakar macam alkohol memang tak boleh. Kalau import barang jenis cecair ni sebaiknya minta supplier guna wooden boxes atau pallet untuk bungkus barang anda supaya elak barang anda rosak, tumpah dan pecah.

Banyak jenis makanan kering yang boleh import macam makanan ringan, biskut, instant noodle, potato chips, makanan bertin dan lain-lain. Tapi produk makanan kering macam jeruk (pickle) tak boleh import sebab ada bau yang tak enak. Bau tu akan menyebabkan barang lain dalam kontena akan berbau.

Takde lagi produk restriction untuk barang ni tapi barang tu mestilah kurang dari 3CBM.

 Claw machine pun boleh diimport tapi mestilah kurang dari 3CBM. Sebab kontena hanya boleh letal 1-2 claw machine sahaja.

Tapi macam mana barang di atas tu semua nak diimport dalam kuantiti besar?

Yes! Import separately! boleh…tapi kena import secara berasingan

kami akan bantu anda untuk asingkan barang anda dalam kontena yang berlainan untuk pastikan barang itu kurang dari 3CBM dalam setiap kontena. Tapi barang anda itu akan diasingkan dalam kontena yang berlainan untuk collect barang anda.

  2.  Barang yang tidak boleh diimport dari China.

Barang ni yang tak boleh langusng diimPort walaupun kurang dari 3CBM.


Bahan mudah terbakar, rokok, alkohol, senjata, makanan sejuk beku, makanan segar, dan ubat-ubatan adalah semua barang yang tidak dapat diimport. Anda mesti tertanya kenapa makanan sejuk beku dan segar pun tidak boleh diimport? Ini kerana shipping container yang kami sediakan adalah ordinary container (biasa). Sekiranya anda ingin mengimport barang seperti ini, anda perlu mencari syarikat shipping yang ada sediakan frozen container.

kontena biasa akan berada di laut selama beberapa hari. Di bawah suhu matahari yang normal, kepanasan akan menjadikan kontena berada dalam keadaan panas dalam jangka masa yang lama. Walaupun pada waktu malam, panas di dalam bekas tidak akan menyebarkan haba, jadi pada umumnya suhu 50-60 darjah celcius.

Selain itu, ini juga sebab mengapa kita tidak dapat shipping bahan mudah terbakar. Long term sultry container tidak dapat menjamin bahawa barang akan terbakar atau meletup.

Contohnya, pemetik api dan mancis tak boleh shipping

Adakah gunting juga dikira sebagai senjata? Tidak kerana pisau buah, dan pisau. Mereka tergolong dalam kategori alat tulis atau peralatan dapur, tetapi jumlah barangnya tidak banyak.

Juga, tidak semua pisau boleh diimport. Contohnya, “Pisau Baleng” tidak termasuk dalam perkhidmatan penghantaran yang kami sediakan. Sekiranya anda tidak tahu sama ada barang yang anda mahu import dianggap sebagai senjata, anda boleh bertanya kepada perkhidmatan pelanggan kami!

3. Barang yang Highly Sensitive

Kuantiti barang ini mestilah kurang dari 3 CBM, dan harga caj pengangkutannya agak tinggi. Juga, menurut jangka masa yang berlainan, akan ada syarat dan peraturan kastam yang berbeza. Ada juga kemungkinan barang anda tak lepas ketika anda mengimport barang sensitif ini, kerana kebetulan anda mengalami kawalan kastam yang ketat.

4. The Grey Zone

Terdapat banyak perkara di pasaran, kadang-kadang sukar untuk membezakan peraturan import dan barang mana yang dapat dikirim ke Malaysia. Tanaman dan tanah pasu juga tidak dapat diimport, ini kerana syarikat kami tidak menyediakan perkhidmatan penghantaran ini. Kami juga tidak mempunyai “Lesen Import” yang sah dalam hal ini.

Barang yang disebutkan di atas berlaku untuk mengimport Less Than Container Load (LCL) ke Semenanjung Malaysia. Tetapi tidak berlaku untuk mengimport LCL atau Full Container Load (FCL) ke Malaysia Timur. Bagi Malaysia Timur, ini mempunyai standard import yang berbeza. Oleh itu, disarankan agar anda menghubungi perkhidmatan pelanggan kami sebelum mengimport barang dari China, biarkan kami membantu anda untuk bertanya dan mendapatkan pendapat dan khidmat nasihat.

Sebelum itu, jika anda belum mendaftarkan akaun. Sila klik – Daftar Akaun. Anda boleh menggunakan perkhidmatan kami bila-bila masa.💁

Leave a Reply

Your email address will not be published.